Parcuri naturale, statiuni litorale ofertante, orase rupte (aproape literalmente) din marile ecranizari, toate va stau la dispozitie pentru a le explora si a va bucura de ele. Desigur, nu sunt de neglijat nici insulele spectaculoase!
In Croatia puteti, desigur, ajunge in mai multe moduri. Dar de aceasta data alegem sa vorbim despre cum se ajunge in Croatia cu masina. Incepem cu lucrurile esentiale, si anume, documentele. Asadar, pentru o vizita a acestei tari veti avea nevoie de:
- Pasaport sau buletin valabil 6 luni de la data intoarcerii in tara pentru fiecare dintre pasagerii din autovehicul
- Permis de conducere (pentru soferi)
- Talonul masinii
- Cartea verde (asigurarea) a masinii
Exista mai multe variante de traseu, in functie de regiunea din care porniti si de destinatia finala de pe teritoriul Croatiei. Sa discutam despre cateva dintre ele.
- Daca optati pentru tranzitarea Serbiei, marea majoritate a drumului se va desfasura pe autostrada, pe langa Belgrad si pana in Zagreb.
- Daca alegeti variant cu tranzitarea Ungariei, mai ales daca porniti din vestul tarii, drumul poate dura destul de putin. Intre Arad si Zagreb sunt aproximativ 600 de kilometri, drumul desfasurandu-se pe autostrada.
- Daca destinatia dumneavoastra finala se afla in sudul Croatiei, o variant pe care o puteti aborda este tranzitul prin Serbia si prin Muntenegru – unde va puteti delecta cu zone muntoase, canioane si peisaje de vis.
Desigur, o alta variant pe care o puteti aborda este cea a unui circuit, plecand printr-o tara si intorcandu-va pe un alt traseu. Asadar, din Romania, va puteti indrepta catre Belgrad – Plitvice, Split – Brela – Dubrovnik – Perast – Kotor – Bosnia si Hertegovina – Serbia –Bulgaria si inapoi in Romania. Ceea ce trebuie sa retineti insa este ca variantele precum aceasta pot deveni mai costisitoare din cauza taxelor de drum sau a vinietelor ce trebuie achitate in functie de tara.
Si, daca tot am ajuns la acest subiect, va prezentam o versiune a ceea ce pot insemna aceste taxe: in Serbia se achita taxe de drum in functie de portiunea pe care se circula, acestea situandu-se intre 2-3 euro in general; taxele de drum din Croatia, pe de alta parte, difera destul de mult de la o zona la alta. Astfel, de la granita pana in Zagreb taxa se ridica la aproximativ 20 de euro, din Zagreb in Plitvice la aproximativ 3 euro, iar intre Plitvice si Split se poate ajunge pana la aproximativ 15 euro. Desigur, in functie de locul prin care alegeti sa traversati granita din Romania in drum spre Croatia, veti fi sau nu nevoiti sa platiti si o taxa de pod (pana in 10 euro pe sens).
Un alt aspect important este faptul ca moneda nationala a Croatiei este Kuna, asa ca pregatiti-va cu cash in acest sens sau cu bani pe carduri (croatii fiind destul de moderni din acest punct de vedere), dar aveti grija la comisioanele de conversie valutara!
Stim ca atunci cand vorbim despre Croatia vorbim de cele mai multe ori de litoralul de poveste sau de orasele principale (Zagreb, Dubrovnic, Split). Cu toate acestea, nu multi sunt cei care stiu de parcurile naturale, precum Plitvice, de muzeele pline de povesti si de cultura, de mancarurile traditionale care te invita parca sa-ti doresti mai mult, si nici de localnicii binevoitori. Si, ce modalitate mai frumoasa si mai placuta de a le descoperi pe toate acestea, decat daca nu vizitand Croatia?!