Fiind vecina din sud a Romaniei, Bulgaria a fost intotdeauna una dintre destinatiile preferate de turistii romani pentru petrecerea vacantei de vara sau de iarna. De ce? E simplu! Plaje intinse cu nisip fin, versanti perfecti pentru schi sau pentru dumetii, dar si orase ofertante si vestigii istorice. Usor accesibila si mereu primitoare, Bulgaria asteapta mereu sa ne surprinda cu frumusetile sale.
Ce trebuie sa stim cand plecam cu masina la drum in Bulgaria?
- Fiindca face parte din Uniunea Europeana, Bulgaria ne permite sa ii trecem granitele si doar in baza buletinului. Desigur, daca acesta este expirat, putem folosi pasaportul.
- Soferii trebuie sa aiba asupra lor: permisul de conducere, cartea verde a masinii / asigurarea, si talonul masinii.
- Exista mai multe puncte vamale, unele dintre acestea necesitand plata diferitor taxe (ex: taxa de pod)
- Si, ca tot vorbim de taxe, pentru vizitarea/tranzitarea tarii este nevoie de o vinieta. Pretul acesteia difera in functie de tipul de autoturism si de durata sederii. O idee in ceea ce priveste preturile va puteti face aici: https://bg-vignette.com/ro/Index/
Acum ca suntem pregatiti corespunzator din acest punct de vedere, pe unde trecem granita? Si aici avem mai multe variante, desigur.
- Una dintre cele mai cunoscute variante este cea de la Vama Veche. Folosita indeosebi vara, pentru a facilita accesul pentru zona Varna-Burgas si ofertantul litoral bulgaresc.
- Cea dea doua varianta, folosita si de catre multi dintre cei care doar tranziteaza tara, este cea de la Giurgiu-Ruse. Podul Prieteniei de la Giurgiu poate fi trecut cu masina sau cu trenul si creeaza o punte catre atractii precum: Sofia, Veliko Tarnavo, Plevna, zona Montana a tarii sau chiar si catre litoral.
- O alta variant este punctual de trecere de la Calafat – Vidin. Podul permite trecerea cu masina sau cu trenul si leaga zona de sud vest a tarii noastre cu zona de vest a Bulgariei.
- Puncte poate mai putin cunoscute de trecere sunt si:
o Cu bacul: Zimnicea – Svishtov, Bechet – Rahova si Turnul, Magurele – Nikopol
o In zona Dobrogei: Ostrov - Silistra si Dobromir
o Trecere feroviara si rutiera: Negru Voda - Yovkovo
Am inteles pe unde merge… dar unde ajungem?
Cele mai cunoscute atractii din categoria urbana ar putea fi considerate Sofia si Veliko Tarnovo. Sofia este capitala tarii si este situata in inima ei, inconjurata de peisaje superbe. Strazile orasului sunt incarcate de povesti, care mai de care mai interesante, iar in centrul sau se afla Catedrala Sf. Aleksandar Nevski, o constructive religioasa deosebita. Veliko Tarnovo, pe de alta parte, ne ofera, pe langa stradutele intortocheate, vestigiile unei frumoase cetati spre vizitare. Gastronomia locala nu e de neglijat in niciunul dintre locuri.
Litoralul bulgaresc este preferat de romanii din toata tara. Nordul acestuia este mai accesibil, fiind mai apropiat de Romania, dar si sudul este la fel de ofertant. Printre cele mai cunoscute statiuni de la malul din spre sud al Marii Negre se numara:
- Balchik – hoteluri de lux, plaje inguste si diferite, o gradina botanica superba, castelul Reginei Maria
- Albena – vacante pe placul tuturor, nisip fin, aer curat de mare si de munte
- Nisipurile de Aur – nisipuri fine, aurii asa cum indica si numele statiunii, sporturi acvatice, zona turistica bine dezvoltata
- Varna – oras si statiune turistica, gastronomie locala, oferte de nerefuzat
- Sunny Beach – in partea de sud a litoralului bulgaresc, plaje intinse, nisip fin
- Nessebar – pe langa faptul ca serveste drept statiune litorala, Nessebar este un oras distins, incarcat cu istorie si cu obiective interesante
Desigur, amintim si statiuni precum: Kavarna , Sfintii Constantin si Elena, Kranevo, Byala, Obzor, Elenite, Ravda, Pomorie, Burgas, Sozopol, Primorsko, dar lista continua. You name it, we’ll help you book it!
Nici pe partea montana, Bulgaria nu se lasa mai prejos. Partii de schii numeroase si foarte bine amenajate, trasee montane bine marcate si pline de provocari pentru cunoscatori si amatori, telecabine si teleschii, dar si hoteluri si restaurant care mai de care mai interesante. Bulgaria nu se bucura doar de Muntii Balcani, ci si de Rhodopi, Rila si Pirin. Asadar, va invitam sa descoperiti alaturi de noi atat statiunile cele mai cunoscute pentru straini, Bansko, Borovets si Pamporovo, dar si comorile ascunse ale regiunilor montane din Bulgaria.