Cauta cazare in Albania
Albania

Mai mult sau mai puțin cunoscuta in rândul romanilor, Albania este o a doua versiune a Greciei.

Cu plaje la fel de frumoase sau de spectaculoase, cu mâncăruri tradiționale alese, port popular deosebit si cu obiective turistice pentru toate gusturile. Si este situate si la doar “o aruncătura de bat”…  ceva mai mare, de granițele tarii. V-am făcut curioși sa aflați mai multe? Perfect!

Desigur, puteți opta pentru transportul aerian sau transportul cu autocarul, dar nu excludeți niciodată varianta unei vacante cu mașina personala. De aceea va punem la dispoziție câteva informații care sa va faciliteze luarea unei decizii in acest sens si personalizarea vacantei dupa bunul plac.

Ce trebuie sa aveti la dumneavoastra daca optati pentru calatoria cu masina?

Buletinul sau pasaportul – pentru toti pasagerii din autovehicul

Permisul de conducere

Cartea verde/ asigurarea masinii

Talonul masinii

Partea buna pentru calatoria cu masina in Albania este ca nu trebuie platita o Vinieta. Partea mai putin buna este ca la intrarea in Albania trebuie platita o taxa de 10 euro (vi se va oferi o chitanta). Odata cu plata taxei, va este eliberat un “certificate de taxa de drum” care trebuie pastrat pana la iesirea din tara, cand vor fi achitati cate 2 euro/zi in care ati stat in tara.

Alte lucruri bine de stiut pentru tranzitarea sau vizitarea acestei tari:

Recomandam sa plecati la drum cu rezervorul plin. Benzinariile nu sunt foarte des intalnite pe drumurile ce strabat tara.

Incercati sa aveti la dumneavoastra bani cash, deoarece nu veti intalni peste tot posibilitatea de a achita cu cardul.

Aprovizioarea cu mancare, rontanele, bauturi sau alte lucruri consumabile, recomandam sa o faceti dintr-un oras. Pe drum este posibil sa nu gasiti magazine, iar benzinariile nu sunt mereu dotate si cu magazin.

Desi, ca de obicei, va recomandam cu caldura sa folositi GPSul sau o aplicatie mobila pentru transport de tipul Google Maps, Sygic sau Waze, acestea nu ofera intotdeauna informatii precise.

Si totusi, cum ajungeti in Albania?

Daca drumul dumneavoastra porneste din partea de vest a tarii, variant cea mai accesibila este sa traversati granita prin Serbia. De acolo, continuati drumul catre Muntenegru si veti ajunge, mai apoi, in Nordul Albaniei. Atentie! Atat la granita cu Serbia cat si la cea cu Muntenegru se achita cate o taxa speciala (care poate fi substitutul vinietei).

Puteti opta si pentru varianta Giurgiu – Ruse – Sofia, iar de acolo drumul va poate purta catre granita Macedoniei de Nord, ce face tranzitul catre Albania. Daca optati pentru aceasta varianta, va fi necesara plata vinietei bulgaresti si a unei taxe speciale pentru tranzitarea Macedoniei de Nord. Acelasi lucru este valabil si daca alegeti sa traversati granita pe la Calafat, indiferent ca alegeti sa va continuati traseul prin Bulgaria sau sa mergeti mai departe in Serbia. Trebuie sa achitati taxele necesare.  

Desi in mare parte drumurile sunt bune, in Albania cel putin, tranzitul se va face pe sosele, nu pe autostrazi. Totodata, acestea pot fi anevoioase din cauza reliefului pe care veti fi nevoiti sa il tranzitati. Dar va puteti opri oricand pentru a admira peisajele sau a va bucura de aerul proaspat. Veti face dintr-un banal traseu, o experienta de neuitat.

Si nu am uitat nici sa va povestim pe scurt despre unele dintre cele mai cunoscute atractii ale tarii. Orase spectaculoase construite de-a lungul timpului si modernizate, sau cu un aer istoric, plaje superbe cu nisip fin sau pietricele, bucate alese si din belsug, oameni binevoitori si dornici de a va transforma sederea intr-una de vis. Tirana, Apollonia, Durres, Gjirokastra, Kruja, Shkodra, Izvorul Blue Eye, Lacul Ohrid, Vermosh sunt doar cateva dintre cele mai interesante si deosebite obiective turistice ale tarii. Ape limpezi, versanti rupti din basme, plaje intinse, stradute intortocheate si inguste, casute colorate, flori in toate culorile… V-am trezit interesul? Nu mai stati pe ganduri si contacatati-i pe agentii nostri pentru a rezerva cele mai bune servicii si pentru a obtine cat mai multe informatii despre Albania!

Albania
Vacanțe de vis pe Coasta Ioniană